Cercetari privind realizarea unor echipamente si sisteme cu randament termic ridicat
pentru utilizarea energiei regenerabile folosind panourile solare
- SOLARPAN


Programul  INOVARE | Ctr. nr.:114/28.09.2007

Domeniul de cercetare: D10-Energetica
Valoarea proiectului  (include alte surse atrase): 1.746.250 lei
Valoarea contractului (sursa-buget de stat): 1.242.000 lei
Durata contractului: 24 luni

| INDEX |    | OBIECTIVE |    | PARTENERI |    | ACTIVITATI SI REZULTATE |    | PROTOTIP INSTALATIE |    | BENEFICIARI |    | CONTACT |
 

Scurta descriere a proiectului

Proiect realizat in colaborare cu SC ROMFLUID SA



Agentul economic SC ROMFLUID SA, este o societate comerciala ce provine dintr-un institut de cercetare, avind astfel o bogata experienta in proiecte de cercetare in domeniul actionarilor hidraulice, producerii elementelor de etansare a sistemelor hidraulice. Produce sistemele de etansare pentru aparatura hidraulica de 315 bar conform licentei Bosch şi efectuează cercetari pentru elementele de etansare pentru medii grele neconventionale sau cele utilizate la centralele atomice. Se mai remarca etansarile pentru presiuni mari de 800 bar sau pentru viteze de cca 10 m /s utilizate la actuatoarele standurilor de proba a amortizoarelor nucleare sau standurile de incercari la vibratii.

Firma încearcă să-si dezvolte portofoliul prin introducerea în fabricaţie a unor produse noi, care se cer pe piaţă în acest moment, cum a fi de exemplu panourile solare. Principalele motive care au orientat firma catre aceasta activitate tin de conjunctura economico – socialo – geografica existenta:

  1. cresterea constanta a preturilor la energia termica, datorita diminuarii resurselor fosile; in plus, tara noastra este dependenta pentru o mare parte din energia termica produsa de importurile energetice
  2. pentru producerea de energie termica prin metode clasice, avind la baza arderea combustibililor fosili, se elimina in atmosfera o mare cantitate de poluanti; retehnologizarea unitatilor productive este greoaie si foarte costisitoare
  3. energia solara este total nepoluanta, iar utilizatorii ei vor fi incurajati in viitor prin stimulente financiare materializate in reduceri de impozite si ajutoare pentru achizitionarea sistemelor ce utilizeaza energie regenerativa (daca se aplica legislatia UE in acest domeniu)
  4. posibilitatea recuperarii, pe teritoriul Romaniei, a unei cantitati importante de energie, datorita amplasarii geografice
  5. amortizare rapida a investitiei
  6. cheltuielile de exploatare si intretinere sunt minime
  7. captoarele solare sunt usor de instalat chiar si pe cladirile mai vechi
  8. inexistenta pe piata romaneasca a unui producator semnificativ de astfel de echipamente, instalatiile montate pina in prezent avind cea mai mare parte a componentelor din import, ceea ce duce la un pret ridicat si implicit, la o amortizare dificila a investitiilor.

Toate aceste motive au fost extrase dintr-un studiu de marketing efectuat in domeniul energiei regenerabile de catre specialistii in economie din cadrul ROMFLUID, anterior cristalizarii directiei de cercetare a instalatiilor de incalzire solara.

Astfel, SC Romfluid SA alături de încă 3 parteneri au semnat în cadrul programului INOVARE (perioada 2007-2010) contractul nr. 114 / 28.09.2007 prin care s-a propus realizarea unei instalaţii de producere a energiei termice utilizând o sursă regenerabilă de energie, radiaţia solară; energia termică este utilizată pentru încălzirea apei, care devine astfel apă caldă menajeră (ACM). Instalaţia a fost dimensionată pentru a acoperi în totalitate nevoile de consum ale unei familii de 3...4 membri în sezonul cald (aprilie – septembrie). Elementul principal al instalaţiei este captatorul solar plan, realizat după o soluţie proprie, în curs de brevetare, a SC ROMFLUID SA, conducătorul lucrării.

Pe parcursul proiectului au fost abordate şi alte posibilităţi de utilizare a instalaţiei, pentru care s-au elaborat diverse scheme de conexiuni; aceste scheme pot sta la baza dezvoltării ulterioare a gamei de produse ale firmei SC ROMFLUID SA din domeniul instalaţiilor termice care utilizează energia regenerabilă solară.

În perioada rece (octombrie – martie), instalaţia nu poate acoperi în totalitate cerinţele, dar energia produsă poate fi suplimentată prin combinarea cu o altă sursă de încălzire a apei, cum ar fi centrală termică, boiler electric sau incălzitor instant, realizându-se şi în acest caz o economie semnificativă.

Apa caldă produsă poate avea insă şi alte intrebuintari, cum ar fi pentru încălzire, în acest caz instalaţia solară fiind cuplată cu o instalaţie clasică de încălzire (centrală termică, cel mai adesea).